Ungersk gurksallad

Ungersk gurksallad 6 portioner
2 stora eller 3-4 små gurkor
2 teskedar salt

Dressingen
2 vitlöksklyftor
4 matskedar mild vinäger
½-1 tesked paprikakrydda
4 matskedar gräddfil (gärna fettsnål)
2  matskedar oliv olja
Svartpepppar

Instruktioner:
-Skala gurkorna och skär sedan gurkorna i jämna, tunna skivor.

-Lägg gurkskivorna i en skål och strö över salt. Använd dina händer för att blanda gurkan och saltet tillsammans så att all gurka är täckta med salt, låt gurkan vara i 15-20 minuter för att vätskan ska försvinna.

-Gör dressingen medan gurkan ligger i saltet. Finhacka 2 vitlöksklyftor. Vispa ihop hackad vitlök, vinäger, paprikakrydda, gräddfil och olja. Krydda sedan dressingen med svartpeppar efter smak.

-När det har gått 15-20 minuter, lägg gurkan i ett durkslag och låt vätskan rinna av. Lägg sedan en liten tallrik (eller något liknande) över gurkorna i durkslaget och tryck försiktigt för att pressa ut så mycket vätska som möjligt. Torka gurkor torra med hushållspapper. Sätt nu tillbaka gurkan i skålen och blanda försiktigt ner dressingen. Låt gärna salladen stå i en halvtimme innan servering för bästa smak.

 

Kommentera här: