Träna när man är sjuk

Fråga:         

När kan man och när kan man inte motionera? Har otaliga gånger hört att att man inte bör träna när man är sjuk eller när man har ont i halsen. Men var går gränsen?

Är det riskfritt att exempelvis träna med en förkylning i kroppen då man har ont i halsen men inte har feber? När bör jag vara försiktig med träning?

Svar:      

För den som tränar regelbundet kan det vara frustrerande att inte kunna träna när man är lite förkyld.

Hur farligt är det att träna när man är sjuk? Den stora risken är att få hjärtmuskelinflammation och det kan ju vara både farligt och långvarigt. Risken att få hjärtmuskelinflammation är i och för sig inte särskilt stor, men om man får det så ångrar man sig alltid i efterhand. Risken är större i början av infektionen och större ju kraftigare infektionen är. Tyvärr är det ofta vanliga förkylningsvirus som ger snuva och ont i halsen som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation, så man bör ta det lugnt med träningen även om man inte känner sig så jättedålig.

Jag brukar som en grov regel säga att om man har en förkylning så bör man inte anstränga sig så att man blir kraftigt andfådd. Det innebär ju att om man känner sig så pass bra att man orkar träna, så kan man ju träna teknik och även lättare styrketräning (om kroppen orkar). Just teknikträning brukar ibland bli eftersatt vid idrottsträning och man kan väl se det som ett gyllene tillfälle att ägna en period åt att enbart öva tekniken. När man känner sig helt bra kan man träna som vanligt.

Snodde texten ifrån 1177.se

Kommentera här: