GI metoden

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du ätit ett livsmedel som innehåller huvudsakligen kolhydrater. Livsmedel som består till största delen av fett eller proteiner har därför inget GI-värde. 

GI-metoden är en hälsosam livsstil och ingen bantningsmetod. GI-metoden går ut på att byta ut livsmedel som får ditt blodsocker att ”åka berg och dalbana” mot livsmedel som får ditt blodsocker att ligga på en jämn nivå.

Med GI-metoden minskar du inte ditt energiintag. Livsmedel med lågt GI-värde gör däremot att fettförbränningen ökar. En annan fördel med att äta livsmedel med lågt GI är att de gör dig mättare längre än livsmedel med ett högt GI. Du äter dig mätt utan att gå upp i vikt.

Oavsett om vi är smala, tjock starka, svaga, gamla eller unga finns det en mycket enkel regel – Vi måste äta och dricka för att överleva. Vi behöver äta och dricka rätt mat för att leva och inte drabbas av ohälsa och sjukdomar.

Med ett stabilt blodsocker ökar du din fettförbränning, känner dig mättare, blir piggare, gladare och minskar risken att drabbas av en mängd livsstilsrelaterade sjukdomar som t ex diabetes-2, hjärt- och kärlsjukdomar och för högt kolesterolvärde och blodtryck.

Förenklat kan man säga att GI-metoden går ut på att äta en mer balanserad kost. Balans mellan protein, fett och långsamma kolhydrater gör att ditt blodsocker inte åker upp och ner. Det är viktigt att du äter frukost, lunch och middag samt ett eller två mellanmål.

Hur fungerar GI?

GI står för Glykemiskt Index och går ut på att enskilda, kolhydratrika livsmedel ges ett glykemiskt index baserat på hur snabbt de bryts ner och absorberas i mag-tarmkanalen. Det är samtidigt ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du ätit ett livsmedel som innehåller någon form av kolhydrater. Kolhydraterna i ett livsmedel tas upp av kroppen olika snabbt beroende på kemisk uppbyggnad, dess form i livsmedlet och om och hur de har processats industriellt. Ett långsamt upptag av kolhydrater ger också en jämnare och mer utplanad blodsockerkurva, något som dämpar insulinpåslaget efter en måltid. Det bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå mellan måltider och till hälsosammare fettomsättning och blodfettsnivåer.

Livsmedel med högt GI kan sägas vara "snabba kolhydrater" medan de med lågt GI kallas "långsamma kolhydrater". GI är alltså ett sätt att klassificera hur olika livsmedel påverkar blodsockersvaret. GI-metoden rekommenderar att man byter ut livsmedel som får blodsockret att åka berg och dalbana mot livsmedel som håller blodsockret på en jämn nivå. Studier har visat att GI-metoden är den mest effektiva och sunda metoden om man vill gå ner i vikt. GI Viktkoll rekommenderar ett ökat intag av grönsaker, frukt och bär, nötter och frön, fullkorn, fisk och skaldjur. Vi rekommenderar dessutom att man helt avstår från drycker med tillsatt socker, raffinerade flingor, vitt bröd, bakelser och godis, skräpmat, friterad potatis, glass samt sötade mjölkprodukter och går i linje med Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) 2012.

 

Snabba fakta:

* Många personer med höga kolesterol- och blodtrycksvärden och som börjar äta enligt GI-metoden kan minska sina höga värden och i många fall sluta med sin kolesterol- eller blodtryckssänkande medicin.

* Personer som lider av diabetes kan med hjälp av GI-metoden minska sitt insulinintag eller förebygga begynnade diabetes.

* Med GI-metoden avstår du inte från mat utan du byter ut mat med högt GI mot mat med lågt GI.

* Viktigt att veta är att vetemjöl höjer blodsockret snabbare än socker.

* Kommer vetemjöl, socker eller sirap efter femte plats på innehållsförteckningen så kommer de inte påverka ditt blodsocker negativt. Kommer det före femteplats så köp inte varan, den har då högt GI.

 

Kommentarer:

1 alma:

sjukt fin & trevlig blogg!

Svar: Tack så mycket!
sexguru.blogg.se

2 livetmedbordercollie.emmieswords.se:

äter LCHF istället, detta för att det är glutenfritt och gott :D
Hoppas allt e bra med dig denna lördag.
Din blogg är fin föresten :D

Svar: Okej, det är bra det också! :) Hoppas allt är bra med dig också! Tack så mycket! :)
sexguru.blogg.se

3 livetmedbordercollie.emmieswords.se:

det är toppen :D Ha en riktigt bra söndag <3

Svar: ha en bra söndag du med! :)
sexguru.blogg.se

Kommentera här: